10/12/2011

Födelsedagar!

Malmö

Jag har kommit på vad jag önskar mig på min födelsedag!

Jag älskar födelsedagar. I slutet av högstadiet/börjar av gymnasiet var det visst coolt att inte bry sig om sin födelsedag längre. Folk i min klass började "glömma bort" att de fyllde år och sa att de inte tyckte att det var något speciellt och att de hade blivit för gamla för att vilja önska sig något.
Jag tyckte att de lät som min mormor och morfar.
Istället blev jag deras totala motsatt och den utvecklingen har fortsatt. Jag älskar födelsedagar!
What's there not to like?
Morgonmys med familjen. Paket och sång. Tidig frukost innan skolan med levande ljus och söt varm choklad. Tårta och paket och släkten på eftermiddagen och favoritmiddagen på kvällen! Hela dagen är ju som ett varm duntäcke: mysigt, varmt, härligt.
En gång till: What's there not to like?

I år önskar jag mig en present som håller hela året!







Antal dagar till födelsedagsmys: Sextiosex

10/08/2011

Rotfrukt- och Ingefärasoppa

Malmö

Idag gjorde jag två fynd på Myrorna! En söt liten köksvåg och en jättefin tekanna som ser lite ut som ett bältdjur (enligt Jesper) eller en elefant (enligt mig). Imorgon kommer familjen med Macarons från Abrick Macaronn och jag ska bjuda på soppan jag nyss kokade ihop på potatis, morötter, kålrot, palsternacka, lök och vitlök, grönsaksbuljong, ingefära och honung. Jättegod! Kanske köpet ett gott bröd att ha till imorgon bitti!


10/07/2011

Baconpizza

Malmö

Jeppe stack nyss iväg på klassfest, men innan dess hann vi laga en riktig mysfredagsmiddag: Hemmagjord Pizza!

Degen var det här receptet och den blev jättefluffig och god. Visserligen tog den ett tag att göra, men helt klart värt besväret. Nästa gång ska jag prova kalljäst pizzadeg från bloggen Skånska Skafferiet!

På pizzan hade vi en tomatsås (recept kommer nedan), herrgårdsost, skinka, bacon, färsk vitlök, svarta oliver och mozzarellaost! Mmmmmm!!
Till det drack vi en öl från Jeppes hemtrakter: Höga Kusten Öl, väldigt lättdrucken och ganska söt.

Nu funderar jag på fredagsmys: någon form av varma äpplen och kanel är min tanke. Det, plus en kopp te och en zappa-mellan-kanalerna-kväll känns ganska gött!

Här kommer den toppengoda tomatsåsen som jag alltid kommer använda!

Den får väl heta just Toppengoda Tomatsåsen

500 gram krossade tomater

2 ½ tsk tomatpuré

1 tsk salt

1 tsk peppar

1 tsk honung

½ msk pizzakrydda
Koka ihop allt.




 


Rödbets- & Chokladkaka

Malmö

Jag blir så uttråkad när jag är förkyld, för man kommer ju på så många saker man vill göra, som man inte borde göra, med tanke på att man måste kurera sig. Men som vanligt tog baksuget över och jag bläddrade fram till receptet på en chokladkaka med rödbetor i. Jag hade alla ingredienser hemma, så det var bara att sätta igång!

Pappa kom på besök och efter en stund kom Jeppe hem från skolan, så vi kokade vatten, pappa valde te: Mors Lille Olle, med motiveringen "It tastes like candy!" och efter 50 minuter i ugnen luktade det... ingenting...
Ah, inte för mig i alla fall, jag kunde varken känna smak eller doft av någonting igår, men vad jag förstod det som luktade det underbart chokladigt i köket! 

Chocken över att det var rödbetor i kakan blev mildare än jag trott, vilket var skönt. Då kanske jag vågar mig på en zucchinikaka nästa gång...

I morse vaknade jag och kunde till min stora lycka känna smak, så jag tog ett bett ur den saftigaste kaka jag någonsin ätit. Halleluja! Den mustiga chokladsmaken, den mjuka, saftiga konsistensen, man skulle kunna bli religiös över den här kakan. Amen.

Pröva själva vetja!

Rödbets- & Chokladkaka
Från boken "Vegetariskt"
10 - 12 bitar
3 ägg

2 dl socker

200 gram mörk choklad

150 gram smör

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

½ dl kakao

2 - 3 färska rödbetor (ca 200 gram)

Kavla upp ärmarna och sätt igång!

Ugn: 175 grader

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält chokladen tillsammans med smöret och rör ner blandningen i äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål och rör även ner detta i smeten.

Skala och riv rödbetorna och vänd ner dessa.
Smörj och bröa en sockerkaksform,
(om du, som jag, inte har ströbröd hemma så kan man lika gärna ta havregryn som man krossar)
häll i smeten och baka av i mitten av ugnen i 40 - 50 minuter.





10/06/2011

Kanelsnitt

Malmö

Igår, efter middagen, som för övrigt var äggmackor (som är så gott!), stannade jag kvar i köket och rörde ihop Kanelsnitt från bloggen Söta Saker
Jätteenkelt, tog fem minuter att röra ihop, och 13 minuter i ugnen! Ut kom härligt sega och knapriga kanelunderverk som doftade höstmys.
Enligt originalreceptet ska dessa kakor avnjutas till ett avsnitt ur Gilmore Girls, men Jeppe och jag bytte ut det mot två avsnitt Ugly Betty och varsin megastor kopp "Anti-förkylningste".

En urmysig kväll alltså! Om ni vill prova så kommer receptet här:

Kanelsnitt

X-antal kakor:

100 gram smör

1 dl socker

1 tsk kanel

2 msk sirap

½ tsk bikarbonat

2 – 2 ½ dl vetemjöl

Ugn: 175 grader
 Vispa ihop smör och socker, rör i sirap och kanel. Blanda sist i mjölet blandat med bakpulver.
Rulla till två långa "korvar" och platta ut med fingrarna på bakplåtspapper eller i en smord form.
Baka av 13-15 minuter, skär i snitt eller i längder och låt svalna!

Tänd levande ljus, sätt på ett avsnitt av favoritserien, koka te och sätt er bekvämt i soffan.

Klara! Färdiga! MYS!


10/05/2011

Tre positiva saker idag!

Malmö

Höstens första förkylning får jag nog skylla mig själv för: bada och sedan cykla hem med blött hår i höstrusk är ju ett nybörjarmisstag man lärde sig undvika när man var 7-8 år, men jag gjorde likväl om det igår, 13 år efter att jag först fattat hur dumt det är. Nu sitter jag här med de vanliga förkylningskrämporna som hela Sveriges befolkning kommer att tampas med minst en gång under de kommande månaderna.
Jag kravlade mig i alla fall upp ur sängen och cyklade till Josefin och penslade ägg på kanelbullar, så något "produktivt" har jag gjort idag.
Det positiva med att vara förkyld just idag:
Ligga i soffan och titta på TV
Dricka O'boy
Massa pussar på pannan


10/04/2011

Vaniljbullens dag!

Malmö
Nu har doften av nygräddade kanelbullar bytts mot vaniljbullar och jag tror att jag är förälskad i den sista doften. Nästa år blir det Vaniljbullens dag hemma hos mig den 4e oktober!

Om en timme kommer Jeppe hem och då blir det bullkalas! Sen ska jag packa ihop mina badkläder och bege mig till simhallen för lite mer ryggsim!




(obs! Måste bli mer teknisk så jag kan ladda upp bilder på de små mästerverken!)

Klara! Färdiga! Gå!

Malmö

Skjuts in i ugnen!

En liten fågel viskade...

 Malmö

Ja, det är sant, jag har en kanelbulledeg som jäser i köket.



...yeay!

10/03/2011

Tulsi Tea

Malmö

Imorgon är det Kanelbullens dag och här hemma i lägenheten ska det knådas vetedeg!

När Sander var liten ville han alltid ha vaniljbullar, det ville jag med. Det är något fantastiskt med vanilj och saftig vetedeg och ett glas mjölk/jordgubbssaft/en kopp te som får det att kittla i hjärtat.
Helst ska man ju äta bullarna vid köksbordet med Sander, eller varma, direkt från ugnen framför TV:n.

Hur som helst. Min blåbärscheesecake får vänta så snällt till efter den 4e oktober.

Idag åkte jag till Lund och putsade vardagsrumsfönsterna och lagade en pastasås på två sorters lök, strimlad squash, rivna morötter, grädde, salt och vitpeppar. Det åt vi till gnocchi och det var mycket gott.

Så fort jag postat det här inlägget ska jag brygga en kanna Tulsi te, som ska vara bra mot förkylningar (även i förebyggande syfte) och sätta mig i soffan bredvid en X-boxspelande Jeppe.


10/02/2011

Chilimajonnäs

Malmö

Jag har varit i Lund i helgen och ätit sushi från Zen med Lollo, min alldeles egna Irländare, som introducerade mig för sushins bästa vän: chilimajonnäs.
Jag har sovit över i min fantastiskt sköna säng hemma i mitt rum på Mårtens Fälad och vaknat tidigast av alla som vanligt och suttit i köket och läst Sydsvenskan och ätit skorpdoppsfrukost och gottbrödfrukost och gottpåläggfrukost och cyklat till Nova där vi provat jackor och cyklat till Ebbas för att äta deras jättegoda spätta. Seriöst helt fantastisk. Man får ugnsbakade rotfrukter i någon sorts balsamvinäger, klyftpotatis, remouladsås och en grönsallad till. Gott! Prova!

Imorgon ska jag tvätta fönster och jag har redan siktet inställt på nästa bakprojekt: Blåbärscheesecake



... stay tuned...