9/19/2012

Vardagsrytmen

Malmö
Jovars, istället för hembakat har vi ICAs vaniljbullar i frysen och pamplemousse i fruktfatet.
Hästkastanjens blad ändar färg, ett och ett, för varje dag som går och jag har börjat njuta av höstens förmåner redan innan temperaturen gått under tiogradersstrecket.
Levande ljus och samtal om framtiden över gula koppar fyllda med te i ett varmt kök.
Löv som faller ner mot marken som ännu är mjuk och regnet som stilla smattrar mot fönstret.
Jag längtar efter att resa och vill improvisera lätta, klingande melodier.
Och så verkar det som att jag hittat rätt: tåget, promenaden, växterna, promenaden, tåget.
Trots att det kittlar i magen av stress så är det nästan harmoniskt.


8/30/2012

Så som det ska va'

Härnösand
Här plockas det kantareller, här sovs det länge på morgnarna, här vandrar vi i skogen med regnbyxor, här tittar vi på dimman i tystnad, här plockar vi för mycket vinbär, här myser vi framför en film, här äter vi gott, här har vi tid, här levs det livet-deluxe. Fint som snus liksom.

8/20/2012

Vars är jag liksom?

Malmö
Jo, det är väl så att jag tappat blogg-andan ganska så mycket på senaste tiden. Först försvann bak-suget i och med att jag fick jobb (alltså: jag var för trött för att baka när jag kom hem) och sedan försvann blogg-suget helt ofrivilligt i och med att jag inte hade ork att baka.

Nu ska jag faktiskt baka en kaka på torsdag, som ett avslut på jobbet. Vem vet, kanske kommer bak-suget åter när jobbet läggs åt sidan, eller så kommer nya infall, vinklar och intressen fram när jag ska sätta skolväskan på ryggen igen efter fyra års "vila".

Viktigast med det här: wow, att ni fortfarande kommer in och läser och kommenterar bloggen, ni hundra personer, varje dag.
Trots tystnaden.
Tack!

7/02/2012

En serenad till livet, dagen, natten och Louise Corrigan!

Malmö
En härlig dag går mot sitt slut och allt som behövs nu är fluffiga kuddar, ett mjukt täcke, en bra film och en metabolism som kan ta hand om jordnötsringarna som jag så gärna hade ätit av.

Jag tog min cykel till cykelmakarn' och fick tillbaka den efter 20 minuter, stekte pannkakor hemma i köket, letade metallfärg med min pappa och packade en picnickorg som jag tog med till Ribban med Josefin och där satt vi till det blev varmare i vattnet än i luften.

Jeppe och jag tog oss till Stapelbäddsparken och jag drack den sista skvätten vin och höll mig varm under Jeppes luvtröja medan han utförde diverse kickflips och ollienollies till solnedgången.

På det hela taget en underbar dag!


Oh, and a shout out to my wonderful friend Louise on the other side of the world:
HAPPY BIRTHDAY!!
<3

6/27/2012

Kokoskladdkaka!

Malmö
Jag googlade runt om kokosnöten och hittade inget alls, så det slutade med att jag rev den färska kokosen och rostade den i en stekpanna. Sen gjorde jag en sats kokoskladdekaka!

Nr. 10 Kokoskladdkaka

1 hg smör
2,5 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl roven kokos
5 msk kakao
1,5 dl mjöl

Värm ugnen till 225 grader
Vispa smör och socker vitt och tillsätt äggen.
Vispa ner vaniljsocker, salt och kokos.
Tillsätt kakao och till sist mjölet.
Släng upp i en form (behövs inte smöras eller bröas) och gräddas i ca 15 minuter!

Nu har jag inte smakat, men jag gissar att den är mycket god!


En liten till Jeppe och en stor till familjen!
Glöm inte att kika under fliken Kladdkakor för att hitta till de andra!

Kokosnöten

Malmö
Vi knackade upp en kokosnöt idag efter lite tips från Youtube!
Ett spännande eftermiddagsäventyr som resulterade i kokosvatten över halva bordet och som följdes av ett antiklimax när vi satt där och tänkte: Jaha, var det allt? Vad gör vi nu?
Vad gör man egentligen med en kokosnöt? Vad lagar man med den? Vad bakar man med den?
Hur länge håller den i kylen?

Det är nästan som att skaffa ett nytt husdjur eller en surdeg:
Hur tar man hand om den? Hur många gånger om dagen ska den ha mat? Hur mycket ska man rasta den?

Nu ligger nöten, öppnad i två halvor, ensam och övergiven på köksbordet medan Jesper spelar Game Boy och jag förgäves googlar "Vad gör man med sin öppnade kokosnöt?"


6/26/2012

En sockerfri sommarhälsning!

Malmö
Jag är tillbaka i Malmö, med ännu några dagars ledighet, fast nu från jobbet!
Bloggen blir lite lidande då jag har skaffat ett Sommarkort och har drabbats av
"Jag-kan-åka-vart-jag-vill"-feber!
Dessutom har min pappa lånat hem min kära kamera där bilderna på Den Ultimata Tårtan ligger (mitt senaste bakprojekt.)
Därför blir detta bara en liten hälsning om att bloggen fortfarande lever, fast utan något kak-relaterat över huvud taget, men med mycket lycka, välmående och önskan om att ni har det lika bra ni med!


6/19/2012

Lundalugn

Lund
Det är något speciellt med att komma hem. Att ha en hel dag med varm, strålande sol, doften av solkräm på axlarna. Att promenera in till stan på Spåret. Att känna gympadjorna mot asfalten och råka knuffa till mamma för varje stag vi tar. Att promenera i stan och missa alla planerade mål, men uppnå ett större mål.
Att busa hela vägen hem. Bara jag, mamma och pappa.
Dricka te framför en film och sträcka ut sig i hela soffan.
Den här sortens dagar är kvalitetsdagar. Tid för avslappning och eftertanke.


Ja, och så gjorde jag pesto på solroskärnor idag och det är inget jag rekommenderar.
Därför: inget recept.

6/12/2012

Semesterdagar!

Lund
Jag har en minisemester hemma i Lund där jag firar födelsedagar, läser böcker och solar i trädgården!

6/10/2012

Spännande! Innovativt! Banbrytande! Trendsättande!

Malmö
Jag bakar Jeppes födelsedagstårta just nu för att vi måste fira en dag tidigare på grund av en tågresa och en födelsedag i en stad långt bort!
Det är en spektakulär tårta! Den är banbrytande! Trendsättande! Den är kladdig och chokladig och fruktig och inte färdig ännu.
Nu blir ni allt nyfikna va?

 Ni får allt vänta tills imorgon för att se det spännande, innovativa, experimentella resultatet!

Tills dess: trevlig bakning!

6/07/2012

Inspirationsträff i mitt kök!

Malmö
Det blev ju kul respons på inlägget om hjälp för inspiration så jag föreslår en träff hemma i mitt kök den 14e eller 15e juni, eller båda dagarna!
Jag står för huvudingredienser, ni står för inspirationen i form av vad som helst som ni vill baka med?
Någon som vågar? :)

(Det kommer serveras te, jag lovar!)

Somrig smulpaj på rabarber, jordgubbar och lime!

Malmö
Idag delar jag med mig av min somriga cobbler (även kallad smulpaj)


Vi skaffade vår första kanin samma sommar som vi fick vår minsta lillebror Alexander.
Joppe, vår kanin, var liten och brun. Han hade en vit diamant i pannan och han var en snäll, lugn kanin som aldrig bet någon och som hoppade försiktigt iväg, men som för det mesta höll sig i vår närhet.

De första åren bodde Joppe på 4H i en bur med en fin skylt vid burens hasp och vi tog ut honom på gräset och klappade honom tills vi var tvungna att gå hem. Men sedan köpte mamma och pappa en bur till honom och vips var han på vår framsida, till vår och de andra barnen på gårdens förtjusning!
Pappa byggde en ny bur några år senare på baksidan för att Joppe (och "nytillskottet" Joppelina) skulle kunna få springa omkring fritt och gräva gångar under hela trädgården som mamma, till sin förvåning, en dag många år senare skulle råka trampa igenom med sina trätofflor.

Jag tror det var för att taket på det huset var för tungt att lyfta som pappa byggde det sista huset till Joppe och Joppelina på Djingis Kahn: ett Snobbenhus. Men tiden där blev kort: vi bytte själva bostad när jag var 13 år och nu fick kaninduon en sorts funkisvilla med inhägnad trädgård längst ner i trädgården.

Vi begravde Joppelina en kall höst och så var det bara Joppe igen, som fortsatte att bo längst ner i trädgården, krypa i gångar under marken och knapra på rabarberblasten som växte intill varje sommar.

Joppe blev nio år gammal och hade säkert blivit mycket äldre om det inte varit så att han blivit tagen av ett annat djur en vinter. Vi begravde honom och tog bort bur och inhägnad.

Sommaren därpå påtade mamma i trädgården och kom in med nyplockad rabarber. Hon påtade mer i trädgården och kom in med ännu mer rabarber. Påtade i trädgården och kom in med rabarber.
Den tog aldrig slut!
Nästa sommar kom där ännu mer, och sommaren där efter och den som kom efter det! Det kom alltid mer och mer rabarber.
Fortfarande kommer där hur mycket rabarber som helst, och det är tack vare Joppe, vår kanin:
Han gödslade så intensivt under så många år att jorden just där för evigt kommer att ge underbar rabarber!
Hahahah! Tack Joppe!

Somrig smulpaj på rabarber, jordgubbar och lime!

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ dl socker
½ krm salt
150 gram smält smör

Ugn: 175 grader
Blanda allt det torra i en bunke och häll i det smälta smöret - blanda till en deg.
Tryck ner i en pajform (inte för liten, det gjorde jag och det blev inte alls snyggt! Tänk runt 22 cm)
Grädda i 10 minuter.

2 stjälkar rabarber
2-3 dl frysta (eller färska) jordgubbar
Skal av 1 lime
2 msk socker

Skala rabarbern, skär i små bitar.
Skär jordgubbarna i små bitar.
Riv lime över och tillsätt socker - blanda ihop och lägg allt i pajskalet!

75 gram smör
1 dl mjöl
½ dl socker
1 dl valnötter

Blanda ihop alla ingredienser och smula över frukten,
grädda i ca 35 minuter.
Servera med vaniljglass!


5/30/2012

En hjälpande hand!

Malmö
Jag har noll inspiration till varken fika eller bakning!
Hjälp mig komma igång igen, med tips, recept eller sparka igång mig med en bakdag tillsammans i mitt kök.
Det hade varit till stor hjälp och mycket glädje!


5/29/2012

Älskade Jesper!

Malmö
Vad är det här för dag? Är det en vanlig dag? Nä det är ingen vanlig dag för det är Sofie-och-Jespers-två-årsdag! Hurra! Hurra! Hurra!

Har tiden verkligen sprungit iväg så fort?
För två år sedan, prick på dagen, startade vi ett förhållande genom att flytta ifrån varandra. Han från Östersund till Härnösand. Jag från Östersund till Lund.

Vi har hunnit med många tårar vid tågen, ännu fler hjärthopp av glädje vid tågen, många härliga sommar- och vinterdagar i Skjollsta, många cykelturer på Spåret i Lund, ett missat tåg, en dag i en båt på Långsjön, lingonplock, rävmöten, mullvadspaning, skogspromenader, lycka över igelkottar, midsommargrillning, ändlösa telefonsamtal och tusen andra ting!

Men vad jag är mest tacksam för är vardagen med Jeppe! Att få vakna med honom varje morgon, att äta frukost med honom, se honom stressa iväg till skolan (alltid lika försenad) och att få komma hem till honom efter jobbet.

Jag är helt galet förälskad i Jesper!


5/24/2012

Elva frågor

Malmö


1. Vad är du bäst respektive sämst på?
Jag är bäst på att sprida glädje, i och med att jag blir så glad över både stort och smått så vill jag tro att jag är bäst på att sprida det vidare! Jag är sämst på att plugga: Om det inte intresserar mig så gnäller jag om det till sista dagen då jag panik/stresspluggar. Om det intresserar mig så hittar jag tusen andra saker som intresserar mig mer just då och så panik/stresspluggar jag kvällen innan ändå.

2. Vilken superkraft behöver du?
Jag skulle vilja kunna framkalla massa versioner av mig själv så att jag kan göra en massa saker samtidigt eller bara luta mig tillbaka lite då och då och låta de andra versionerna av mig själv fixa allt.

3. Är det nåt du tycker evolutionen berövat dig?
Tålamod. Jag vill ha allt nyss och gärna göra femton saker samtidigt!

4. Har du slagit dig riktigt illa någon gång? Brutit ben?
Jag plockade körsbär högst upp i ett träd när jag var liten, trampade fel och missade grenen jag skulle stå på och gled ner längst hela trädstammen. Det blev totalförstörda byxor och upprivna lår och väldigt många tårar. Annars är jag så himla rädd för att skada mig, och jag vill verkligen aldrig bryta några ben (knock on wood), så jag är extremt försiktig av mig, nästan mesigt försiktig, för jag vågar aldrig klättra på svåra ställen eller hoppa på stenar även fast jag verkligen vill!

5. Vad är det äckligaste du ätit/druckit? Vad skulle få dig att äta/dricka det igen?
Kåvepenin.
Jag hade så många öroninflammationer när jag var liten att än idag får jag klökningar av doften av flytande Kåvepenin. Jag hade oturen att köpa ett te för ett år sedan som smakade fantastiskt gott, men själva tebladen luktar... just det: Penicillin. Ingen hit alltså.

6. Vad väljer du om du bara får välja över- eller underläpp. Motivera!
Överläpp, för jag biter alltid på min underläpp.

7. Vilken låt har oftast gått på repeat hos dig?
Alla låtar jag gillar går alltid på repeat. Jag har ingen spärr på hur många gånger jag kan lyssna på en bra låt: ju fler gånger desto bättre. Och när man kan sjunga med till alla låtarna på en skiva måste man ju lyssna ännu fler gånger för att det är det bästa som finns: att sjunga med alltså.
Men om jag bara får välja en: Don't Know Why med Norah Jones.

8. Vem önskar du att du var kompis med?
Jonna Jinton verkar så himla trevlig!

9. Ditt favoritgodis!
Choklad, och mer choklad!

10. Var sover du bäst?
Jag sover när jag är trött och då spelar det ingen roll var jag är (fråga Jesper).
Igår somnade jag sittandes, sedan vaknade jag och slog armen i bordet, jämrade mig lite och somnade om sittandes. (Jag har många många många fler berättelser i den här kategorin).

11. Vad kommer dina memoarer heta?
"Jag lyckades beta av tusen intressen under en livstid"
....eller nå't!

Skulle så gärna se vad 2012, Hallonsemla, Jonna Jinton och Kärlek på Tallrik hade svarat!

Torsdagskaramellen!

Malmö
Jag skriver inköpslista, läser bloggar och drygar ut tiden till klockan sexton-noll-noll då det är tvättid.
Det är en härligt lång dag idag och jag suger på den som en hård karamell för att få behålla känslan av ledighet.

Innan klockan slagit 10 gick jag omkring i Pildamsparken och pratade upp telefonbatteriet med Fanny, kryssade genom gäss och solade nacken.

Sen lyckades jag få bästa platsen till minikonserten som pågick under vår balkong


En solig torsdag i slutet av maj

Malmö
Idag, torsdag, är jag ledig från jobbet:
Jag blöttorkar golvet i vardagsrummet som torkas av solen som skiner in genom den öppna balkongdörren och över på låttexter till bröllopsspelningen vi har i juni!


5/22/2012

Att ta igen förlorad tid: Tio inlägg i ett blogginlägg!

Malmö
Jag jobbar galet mycket just nu känns det som, men två dagar fram är jag ledig, så skönt!
I min kamera har jag tusen ofullständiga blogginlägg, jag tänker krympa ner dem till ett:

Vi köpte morötter med blast och stekte med champinjoner och basilika!

Jesper plockade min favoritblomma till mig!

Tillsammans bakade vi "Delicatobollar" som fick oss att må dåligt.

Vi satte upp en hylla i köket!

Kakkalas hos min mormor och morfar i Helsingborg!

Tomatplantorna frodas i solen!

En frukost hackade jag ett äpple och blandade det med kanel, ingefära och kardemumma och vek sedan i den i smördeg. Som en fruktig croissant!

 Mina balkongpotatisar har kommit upp!

Mina tomater fick flytta ut på balkongen för pollinering.

Och jag har fyllt min andra tankebok och börjat på en tredje!

Nu är ni "up to date" ;)

5/20/2012

Födelsedagsmiddag på Grand Hotell i Lund!

Malmö
Min mamma hade födelsedag och vi åt på Grand Hotell i Lund!

Hela gänget läser menyer!

Fantastisk Nässelsoppa - första gången jag åt det och jag är frälst! Det är så gott!

Alexanders halstrade gös

Jesper ekologiska kyckling med murklor

Mina Lammrullader med underbar sparris!

Min älskade mamma med sina favoritblommor: pioner!

5/16/2012

Håret som försvann: Före och efter!

Malmö
Före


 Efter



Vänskapsdating och Kärleksförklaring!

Malmö
Tänk på alla människor man träffar genom hela livet! Det är så många olika ansikten varje dag. Visa blir man mer bekant med, vissa blir goda vänner, vissa stannar bara ett par månader för att sedan förgylla och förändra någon annans liv, vissa stannar i flera år.
Och vissa, vissa känner man i hela sitt hjärta att man vill ha kvar hela livet.

Jag tar mycket allvarligt på vänskap.
För mig är vänskap något som står över kärlek, det är en kärlek större än något annat. Det är bräckligare och läskigare och mer fantastiskt. Det är nog därför jag blev kär i Jeppe, för han var min bästa vän. Och jag tror helt och fullt på att kärlek utvecklas ur vänskap!


Vidare om det läskiga: att skapa nya, ytliga, kontakter är inte så farligt, snarare tvärtom, roligt och givande! Men när det faktiskt kommer till: "Jag tycker om dig, du är en underbar person och jag skulle vilja ha dig i mitt liv och prata med dig över hur mycket te som helst." Då är det läskigt.
Det är ju en form av kärleksförklaring!
Man vill ju inte bli nekad. För den andre kanske inte alls tyckte att man var lika rolig eller kände sig alls lika avslappnad i ditt sällskap som du i hennes/hans.

Sen blir det fikor för att se om man passar ihop och sedan blir man mer och mer bekväm i känslan av att personen faktiskt verkar gilla umgänget lika mycket som en själv.
Samtidigt finns den där bräckliga känslan av att gå på tunn is: vart har man den andra, hur ska man bete sig, måste man vara rolig hela tiden, hur mycket kan man berätta om sig själv?

Och samtidigt, under hela tiden, är man liksom bubblig i magen för att man träffat någon som betyder mycket för en och som man betyder mycket för.

För mig är vänskap som kärlek. Man kastar sig i, man chansar, man vinner massa, man förlorar ibland.

Jag får en varm känsla i magen när jag tänker på mina vänskapsdejter:
Jag vill ha er i mitt liv, och jag hoppas att ni vill ha mig i era!

Puss och kram från er hemliga beundrare

5/14/2012

Underbara underbara människa!

Malmö
Har ni träffat en fantastisk människa någon gång?
Någon som får er att känna er fantastisk?
Man bara instinktivt vet att personen man pratar med och en själv hade kunnat bli superbra vänner om man bara hade träffats under andra omständigheter?

Idag, i kassan, träffade jag en tjej som det verkligen lyste om!
Jag har sett henne tidigare, och hon är alltid lika glad och hon har liksom ett sken runtom sig som bara lyser av lycka och självsäkerhet.
Jag kunde inte låta bli att prata med henne idag, för jag blev så glad av att hon var så glad!

Fortfarande, åtta timmar senare, är jag varm och bubblig för att jag pratade med henne!
Trettio sekunder med henne gjorde att all oro över en snattare och otrevliga gubbar bara försvann, och kvar fanns bara ren och skär glädje!

Vet ni vad hon sa?

Hon sa att hon speglade min glädje.


Då smälte jag till en lite fläck av den fina komplimangen och sedan gjorde det lite ont i hjärtat av tanken att vi nog aldrig kommer att kunna bli vänner...

Om det ändå kunnat vara under andra omständigheter, i en annan situation!


Korv med bröd!

Malmö
Stopp! Stanna upp! Lyssna! Jag har lösningen på all världens problem:

Kokt korv med bröd!
(...och senap och ketchup)

5/13/2012

Söta resultat: Sirap!

Malmö
Den 11/11-11 gjorde jag äpple/kanelsirap.
I dagarna silade jag bort allt och hällde upp på burk!


5/12/2012

Vad jag som kassörska tänker:

Malmö
Ännu en dag som spenderades på jobbet: glada miner och sura miner. Det är intressant hur kunders bemötande påverkar mig extremt mycket.
Idag till exempel började dagen med en himla massa sura miner, kanske på grund av regnet, att de vaknade på fel sida eller något helt annat. Sura var de i alla fall. Och de valde att ta ut det på kassörskan på ICA.
Man blir sänkt kan jag lova. Och det sitter i länge.
Det härliga är att det är de glada minerna man tänker på när man kommer hem.
De kunder som har ett smittande leende, ett fint skratt eller bara pratar tyska med en för att de själva vill fräscha upp sin gamla skoltyska..!
Man får träffa så ofantligt många personligheter under en dag, och då är det skönt att man kan sålla bort det trista och fokusera på det trevliga när man stupar i säng efter jobbet.

Ikväll behöver jag lugn och ro och fokus på mig själv. Därför drar jag på mig skorna och kilar ut i luften!


5/11/2012

Ett Vykort till Härnösand!

Malmö
Kära Härnösand, vi har det bra här i Skåne men vi saknar er!
Här ser ni vårt vardagsrum, nystädat och fint!

Här posar vi framför Eiffel...nej! I soffan i vardagsrummet!

Datarum och studio! Vi har varit mycket på Facebook och Studentmail, men vi ska försöka att se lite annat också när vi ändå är här!

Här har vi varmt och kvavt, hoppas att ni har fint väder i Norrland!

Köpetomaterna har börjat gro, så vi fick plantera om dem i större krukor!

Så nästa gång vi ses får ni smaka tomater!

Puss och kram från Jesper och Sofie

5/10/2012

Hälsningar: Eder Earl Grey Deluxe

Malmö
Idag har jag bakat två formar Kärleksmums som jag ska få en spegel för!
Byteshandel kan vara något av det bästa som finns!


5/09/2012

Kärleksmums Deluxe!

Malmö
Tack vare min gamla gymnasiekompis Kim och hans flickvän Ellen fick jag och Jeppe se den sista föreställningen av Ingvar - En Musikalisk Möbelsaga!
Hur bra som helst var den och den lockade till så många skratt!
Är verkligen ledsen att jag inte sett den tidigare och att den inte går längre, för jag hade rekommenderat den varmt till er alla! Om de bestämmer sig för att spela upp den någon gång igen - se den! Se den! SE DEN!

Jag "slängde ihop" en form Kärleksmums innan vi stack till Hipp!
Inga torra, trista, tunna kvadrater här inte!

Höga, fluffiga och fantastiskt goda!
Gör en dubbel sats glasyr så blir alla i sällskapet extra glada...!

Receptet är från någonstans (vet inte var) och nerklottrat i mitt svarta block jag alltid har i väskan - mycket förenklat, så om det blir otydligt, tveka inte att fråga!
Obs! Gör halva satsen om det inte är så att ni blir många!!

Kärleksmums!

4 ägg (2 ägg)
6 dl socker (3 dl)
300 gram smör (150 g)
3 dl mjölk (1½ dl)

Ägg+socker poröst.
Smält smör. Blanda med mjölk.
Vispa försiktigt ner.

9 dl mjöl (4½ dl)
5 tsk bakpulver (2½ tsk)
6 tsk vaniljsocker (3 tsk)
3 msk kakao (1½ msk)

Rör ihop.
Blanda ner i äggsmet.
Rör försiktigt!
Långpanna 225-250 grader.
10-15 min längst ner

Glasyr:
300 gram florsocker
4 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
4 msk smält smör
5 msk kallt kaffe

Koka kaffe
Smält smör
Blanda ihop smör med torrt + kallt kaffe.




Hjälp oss äta upp...!!

5/07/2012

Grillpremiär 2012

Malmö
Vi köpte en engångsgrill och la en flintastek på den! När steken var klar la vi marinerade champinjoner på gallret och sedan åt vi gott till potatissallad och jordgubbssaft!