10/17/2011

Äpplekaka Deluxe!

Malmö
Jisses amalia, nu må ni tro att det doftar gott i hela lägenheten av äpple/kanelkaka och toner till Regina Spektor.
Grunden är en underbart saftig sockerkaka från mitt Erikshjälpenfynd "Alla Sorters Kakor" av Bisse Grenert.

Äppelkaka
200 gram smör

2 ½ dl socker

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Kanel och socker

4 små, svenska äpplen

Så här svänger man ihop den!
 Sätt på en skiva med Regina Spektor, alternativt, be din pojkvän spela låtarna genom sin förstärkare.

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och häll i detta.
Rör om till en jämn smet.
Smöra och bröa en form.
Nu kommer twisten! 

Häll i hälften av smeten, sockra och kanela så mycket du vill.
Skär två äpplen i bitar och fördela över smeten.



Häll på den resterande smeten, sockra och kanela så mycket du vill.
Skär ytterligare två äpplen och placera ut dem lite snyggt på toppen.


Pärlsockra lite på toppen för att det ser fint ut.
Baka av ca 60 minuter.
Stjälp upp kakan efter några minuter och låt kakan svalna under formen!



Hoppas den smakar lika gott som den ser ut!

Edit: Kakan var inte alls klar efter 60 minuter. Inte heller efter 1 timme och 10 minuter.
Den står på eftervärme nu eftersom det fortfarande är smet i mitten.
Hmm.. kanske för mycket äpplen i den.
Detta tål att tänkas på! Men "misslyckanden" leder alltid till nya upptäckter!

3 kommentarer:

  1. Nej, vilken härlig blogg det här var då! Jag är också en teälskare, och från en tredje stad ;)

    Otroligt snygg blev den i alla fall <3

    SvaraRadera
  2. Tack tack tack! Jag blir jätteglad! :D

    SvaraRadera