3/02/2012

Idas Kanelkaka!

Malmö
Första gången jag åt den här kakan var när Ida bjöd på den hemma hos sig.
Det var något speciellt med att sitta hemma hos henne och dricka te till den där kakan. Kanske var det sällskapet, kanske var det teet, kanske kakan. Eller så var det en kombination av allt och den starka känslan av att i det sällskapet behöver man bara vara sig själv och att det räcker. 

Jag tänkte göra en variant på den här kakan idag, men ångrade mig i sista stund. För vissa kakor är perfekta i sig själv, och det här är en sån kaka som man inte ska mixtra med:

Idas Kanelkaka
2 ½ dl filmjölk (eller gräddfil)

1 tsk bikarbonat

175 gram smör

2 ½ dl socker

2 ägg

4 ½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

Fyllning:
Kanel och socker

Ugn: 175 grader
Blanda filmjölk och bikarbonat i en separat bunke.
Rör fett och söcker vitt och pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ner den torra blandningen i äggsmeten omväxlande med filmjölksblandningen.
Varva smet och fyllning i en smord och bröad form (ca 2 liter).
Avsluta med ett lager kanel/socker på toppen.
Grädda 1 timme i nedre delen av ugnen och låt svalna innan kakan stjälps upp!
Njut till ett glas mjölk eller till en kopp te!



3 kommentarer:

  1. Vad fin din blev! Jag måste göra den själv snart, i väntan på en favorit i repris-kväll till sommaren!

    SvaraRadera
  2. Ser jättegott ut, älskar kanelsmak! Tack för receptet!

    SvaraRadera
  3. Det låter ljuvligt gott! Tack för receptet. Jag ska prova redan imorgon!

    SvaraRadera