1/17/2012

Twin Peaks Cherry Pie-Deluxe!

Malmö
Vilken vacker paj det blev! Och jag kan med väldigt stor säkerhet säga att den kommer smaka ljuvligt. Hur kan det göra annat med en så fantastisk körsbärskompott?
Nu ska den bara utvärderas av den bäste pajsmakaren jag känner: Min pappa!

Twin Peaks Cherry Pie

Mördegen: (kan göras tidigare)
150 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker
 
1 ekologiskt ägg

1/2 msk vatten

Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis gått ihop. Knåda inte.
Täck degen med plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

 
 
Körsbärsfyllning:
1 1/2 liter färska körsbär
1 dl strösocker
1 färsk vaniljstång
skal och saft av en citron
2 msk potatismjöl
(Kan vara svårt/stört omöjligt att hitta färska körsbär under vintern. Då kan man prova körsbär på burk. Jag letade i Gray's American Store som inte hade, och ICA som heller inte hade. Men jag hade turen att strosa förbi en Polsk Delikatessbutik och hitta körsbär på burk, inlagda i vatten!) 
 
Pensling:
1 ekologiskt ägg

1 msk mjölk

1 msk råsocker


Gör mördegen och sätt ugnen på 175 grader
Kärna ur körsbären och lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med strösocker, frön från delad och urskrapad vaniljstång och rivet citronskal. Låt körsbären koka upp.
 
Blanda citronsaften med potatismjölet och häll ner i de kokande bären. Vispa tills blandningen tjocknat. Låt svalna och plocka ur vaniljstången.
 

Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra.
Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rund platta som är cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock.
Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck försiktigt fast degen längs kanten och låt lite deg hänga över kanten.
 
 
Fyll pajskalet med körsbärskompotten.
 
 
Kavla ut den mindre degbiten till en rund platta, cirka 25 cm i diameter.
Vispa ägg och mjölk och pensla kanten av degen i pajformen. Lägg över det utkavlade locket.
Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som är överflödig. Skär ut små löv i degen som blev över och dekorera pajen.
 



Ställ pajformen på en plåt, pensla hela locket med äggblandningen och sätt fast löven i mitten av locket. Strö över råsocker. Skär små snitt (som solstrålar) i locket och grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter, tills den är gyllene.


 
Som Agent Cooper skulle sagt: Mmmmh! That's a good slice of pie!!

2 kommentarer: