4/18/2012

Nötter med Choklad: Kaffe och likörtårta! (Godast just nu!)

Malmö
Idag är jag ledig från jobbet och har börjat packa ner böcker i lådor och kassar!
När jag höll på att dammsuga golvet tog jag en titt på kylskåpet där det satt ett recept som min mamma lämnade till mig sist de var hemma hos oss. Det är receptet på min favoritkaka just nu. Den har allt man kan tänka sig vilja ha!

Det är en nötbotten med massa ägg i, så det blir fluffigt och knaprigt på samma gång. Sen har den en kaffe- och likör-gräddtopping som helt enkelt är gudomlig!

Nötter med Choklad
Joanna's goda kaka
Botten:
100 gram hackade valnötter
1 ½ dl socker
4 äggvitor

Rör ut nötter och socker.
Vispa äggvitorna hårt och rör ner nötterna.
Bred ut massan på bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant.
Grädda botten i ca 15 minuter i 200 grader.
Låt den kallna i kylen.

Krämen:
4 äggulor
3 msk socker
1 dl kaffe (bryggt)
100 gram choklad (i bitar)
3 dl vispgrädde (hårt vispad)

Vispa äggulor med socker i en kastrull.
Tillsätt 1 dl starkt kaffe och en halv dl likör, låt sjuda kort.
Tillsätt chokladbitarna, en i taget, under ständig omrörning.
Dra kastrullen från värmen, låt svalna och rör ned hårt vispad grädde.
Låt kallna i kylskåp.

Bred krämen över nötterna och låt den stå i frysen.
Ta ut en timme före servering!


1 kommentar: