Malmö
... den andra kakan jag bakade ikväll var ett test för att se om man kan fixa en glutenfri kladdkaka lika enkelt som en vanlig. Och det kunde man! Jag gjorde den här i halvsats, men det är bara att dubbla för att få ännu mer av det goda! (Rekommenderas!)
Istället för mjölmix tog jag det jag hade hemma: mandelmjöl!
Nr. 3 Sofies Glutenfria Kladdkaka
50 gram smör
1,5 dl socker
1 ägg
½ tsk vaniljsocker
3 msk Valrhona kakao
1 dl mandelmjöl
Sätt ugnen på 225 grader!
Vispa smör och socker vitt, tillsätt sedan de övriga ingredienserna (mjölet sist!)
Grädda i ugnen ca 10-15 minuter!
Låt svalna och pudra med florsocker!
Låt svalna och pudra med florsocker!
Testpanelen tycker:
"Godaste glutenfria kladdkakan NÅGONSIN!"
"Smakar som nötig kola!"
"Jättesöt, och "crunchy", supergod!!"
"Påminner lite om macarons..!"
"Kanterna är WOW! Sega och knapriga på samma gång!"
Alla instämde på en ljudligt "Mmmmmmmmmmm!!"
Snittet för den Glutenfria Kladdkakan blev 4,6/5
Den här är definitivt den lättaste glutenfria kakan jag någonsin bakat, den ska jag göra om och om och om igen!
Hurra! Glöm inte vem som inspirerade dig! Haha... ;)
SvaraRaderaDet här måste jag testa!
SvaraRaderaVar hittar man mandelmjöl?
Sally! Jag visste inte att du hade en blogg, måste läsa! :D
RaderaHm, i Sverige hittar man det nästan överallt nu, så prova ICA :) Men jag är inte lika säker på vart man hittar det i Holland..! ;P
Å, jag älskar att du kör kladdkaketema! Kladdkaka är ju bland det bästa som finns. Och så enkelt att göra. och gott. Och med oändliga kombinationsmöjligheter. Jag gillar bland annat att ha svarta vinbär i. Eller dajm. Eller bara kanel och kardemumma. Å, vad sugen jag blev nu! Sån lyx att få vara testpanel i ett sånt projekt, haha!
SvaraRaderaVilken peppande text! :D Och tack för tipsen, svarta vinbär ska jag utan tvekan prova! :D
RaderaDet kanske låter framfusigt, men du får gärna vara med i panelen om du bor i närheten av Malmö! :D
Vad använde du till att bröa formen med?
SvaraRaderaSmör och mandelmjöl?
Hej Danny! Jag varken smörade eller bröade formen, det brukar jag skippa när det ändå blir så kladdigt som kladdkaka!
RaderaMen det borde ju funka att bröa med mandelmjöl tycker jag :) Annars kan man ju alltid prova kokos eller något!
Smörade och "bröade" med Valrhona, böt även ut vaniljsockret mot Bourbon-vanilj från Madagascar.
SvaraRaderaMycket trevligt!
Tack för detta, kommer garanterat att göra denna igen, kanske testa hasselnötsmjöl Nästa gång? :)
Nä vad coolt! Det där ska jag också prova!
RaderaHasselnötsmjöl! Såklart! Eller vad sägs om macadamiamjöl (har aldrig provat att göra det, men det borde funka). Eller Cashewmjöl... ;D
Tack för din feedback Danny! :D
Oooh, Macadamia, får nått lite drömskt i blicken och tanken när jag tänker på de Kona-coffeedragerade Macadamianötterna jag mumsade på sist jag var på Hawaii... ;)
SvaraRaderaTips, finns ekologiskt Bourbonvaniljpulver från just Madagascar att köpa på burk. Detta är malda stänger de säljer.
Samma goda smak som fröna, men bra mycket billigare, passar i kakor som just denna! Lite trist kanske om man vill veva ner den i grädde eller liknande då det är just ett pulver och inte de små söta svarta prickarna. (dock lika gott)
Kokade en blåbärssylt i höstas med denna vanilj i.
...pannkakor, lösvispad grädde och norrländska blåbär och madagascarvanilj i en helig fusion!
oooh myyy.
Vilken affär kan man köpa vaniljen i? Vilket ICA som helst? :D
RaderaÅåh, blåbärssylt! Då plockade ni bären själva också?
Jag blir SÅ sugen på pannkakor nu, eller nej! Våfflor med grädde och sylt! Hallå Danny, har inte du en egen blogg med recept? Det borde du ju ha med all den här kunskapen och bakglädjen? :D
Och fy bubblan vad kul att kakan gick hem hos honom! Jättehäftigt! :D
Jag befinner mig i Hufvudstaden och mitt hittade jag faktiskt på vardagsbutiken (Ica Sickla) men normalt kanske man åker på att leta i närmsta saluhall.
RaderaPannkakstips; byt ut del av vetet mot skrädmjöl, ger pannkakorna en något nötig karaktär! :)
Ingen blogg tyvärr, bara en glad amatör ;)
En glad amatör här med, och jag har en blogg! ;P
RaderaSkrik till om du bestämmer dig för att skaffa blogg och komma över "to the dark side" (we have cookies!)
hahaha!
Förresten, behöver jag nämna att att kreationen gjorde succé hos min sambos glutenallergiska lillebror som var här på besök?
SvaraRaderaHan glufsade i sig halva kakan själv!
Tack för supermumsigt recept. Lägger upp receptet på min blogg - givetvis med länk till dig - om det är ok?
SvaraRaderaTack så mycket! Ja, delad glädje är dubbel! Du får jättegärna länka till mig! :)
RaderaSuuuper god trots att den bakades med glutenfri mjölmix ;-)
SvaraRaderaHade kokos som ströbröd vilket passade perfekt!
// Mia
Å idag fick jag smaka kakan, gjord på GF mjölmix - suuupergod!!! Däremot har jag mandelmjöl hemma så jag ska baka den i original till helgen!
SvaraRaderaTack! :-D
Låter gott! Ska pröva för gäster ikväll. Ska smöret smältas eller ej? Stort tack för receptet!
SvaraRaderaHej Caroline, jag smälte inte smöret i den här kakan, men det går säkert bra det med. Du får gärna berätta resultatet om du smälte smöret! Kram
RaderaAlltså den här kakan blev otroligt god! Äntligen en glutenfri hembakad kladdkaka som smakar som vanligt! :-)
SvaraRaderaJag har en tredubblad sats i ugnen nu. Fast istället för lite av sockret tog jag i 2 mosade bananer....... hoppas den blir bra. Tack för inspiration.
SvaraRaderaEwa
Precis som du beskriver så gör vi den om o om o om igen :-) Här blir det aldrig mer "vanlig" kladdkaka... Dessutom går det lika bra att ha smeten i formar istället och göra kladdkakemuffins, väldigt uppskattat på de danskurser jag bakat till.
SvaraRaderaTusen tack för fantastiskt recept!!
Hej! Googlade nyss fram receptet eftersom jag hade mandelmjöl hemma - kakan står i ugnen nu. Men nu ser jag att jag läst fel. Jag vispade ÄGG och socker vitt. Du skriver ju SMÖR och socker.
SvaraRaderaOch i kommentarerna skriver du att du inte smälte smöret.
Vispade du alltså osmält smör och socker först, sedan rörde ner det andra? Fasen. Ok, får se hur det blir med nedrört smält smör då :-))
detta är det enda kladdkakerecept jag har använt de senaste åren. tänker hela tiden att jag måste skriva ut det ifall det försvinner från internet någon gång.
SvaraRaderatack för ett super recept! brukar göra det på potatismjöl eller vetemjöl beroende vad jag känner för. gör alltid dubbel sats, då blir det lagom för en vanlig rund form.