12/30/2011

En klassisk Brownie med massa choklad!

Härnösand
Igår var vi hemma hos Ida på kvällsfika! Jag älskar när det blir sådär att tiden bara försvinner och alla ser förvirrade ut när klockan helt plötsligt är halv ett på natten och ingen riktigt vill gå hem. Klockan halv tre fick vi alla åka hem med en känsla av mys i magen.
Att man kan känna sig så bekväm med vissa människor, det är härligt. Ja, härligt!
Vi hade med oss den här kakan som en kompromiss mellan Jeppes: Vi bakar en kladdkaka! Och mitt: Kan vi inte prova något nytt?

Klassisk Brownie 
ca 12 bitar
 
30 gram grovt hackad mörk choklad

175 gram smör

325 gram strösocker

130 gram mjöl

3 ägg

(50 gram grovt hackad mörk choklad +
50 gram grovt hackad vit choklad)

florsocker att dekorera med

Värm ugnen till 175 grader
Smält choklad och smör i en värmetålig skål över ett vattenbad.
Ta bort kastrullen och häll över smeten i en bunke där du tillsätter socker under ordentlig omrörning!
Rör i mjölet och tillsätt sedan äggen. Rör till en tjock och slät smet!
(Släng i chokladbitarna och rör runt lite så att de hamnar lite här och där.. )
Häll smeten i en form klädd i bakplåtspapper och grädda i ca 30-35 minuter.
Låt kakan svalna och pudra över florsocker!
Skär i stora bitar och njut till gott Brunkulla-te och underbara människor!

Receptet kommer från Jeppes julklapp till mig: Lyxiga cupcakes och läckra kakor (en bok jag spanat på i flera månader!)

En "Norrifierad" Skåning

Härnösand
Just nu är jag i Härnösand hemma hos Jeppe.
Här känner jag mig alltid så lugn.
Det är roligt hur min syn på skogar och Norrland har förändrats sedan mitt första möte med världen på nordligare breddgrader för 7 år sedan.

Då var jag femton år och jag ville hellre åka till "ett varmt land" än att campa i Norge en vecka.
Jag hatade inte vartenda sekund av det, men nästan. Utvecklade någon form av "Fjällallergi" som vi kallar det hemma i Lund, och lovade dyrt och heligt att jag aldrig någonsin skulle sätta min fort längre upp i Sverige än Stockholm.

Men så blev jag 19 år och flyttade på något sätt upp till Östersund och träffade en Härnösandbo som jag skulle falla sådär stenhårt för och nu är jag här, 22 år gammal. Och jag älskar det. Jag älskar det så mycket att jag en dag säkerligen kommer att ha ett hus här. Jag har blivit Norrifierad!

Idag har vi åkt skidor (jag ramlade bara två gånger) och fått skjuts på traktorsläp!




12/23/2011

Ett litet samarbete med Tehuset Java!

Malmö
Jo serrni! För ett par veckor sedan skickade jag iväg en förfrågan till min absoluta favoritbutik någonsin om de inte skulle vara sugna på ett litet samarbete, och döm om min glädje när de meddelade att de skulle skicka ett paket till mig!

Så häromdagen pallrade jag mig tvärs över Lund för att hämta ett underbart adventkit från Lunds bäst bevarade pärla Tehuset Java!


  

Fyra individuellt packade paket med supergott innehåll! I dagarna kommer jag att recensera de här julgottorna, spännande spännande!

Jag har faktiskt redan provat julteet och jag kan bara säga: mmmmmmmmm!
Men, teet förtjänar ett eget blogginlägg, och det lovar jag er i dagarna!

Detta är alltså vad ni har att se fram emot de närmaste dagarna!
God jul på er! 

12/20/2011

Juleruschen!

Lund
Hej på er! Jag har fullt upp i dagarna, ni vet hur det är innan jul.
Ikväll är jag hemma hos min familj och det är så härligt att jag tror bestämt att jag stannar här tills min resa till Härnösand efter jul! Här har jag fått god timjankyckling med potatismos och en matlåda till imorgon, och det lutar år lite julpyssel ikväll. Får se om jag orkar vara med, men jag är så trött efter dagens bravader!

Jag har fått ett paket på posten! Innehållet berättar jag om så fort jag hämtat ut det, måste bara ta mig till andra sidan Lund på något sätt. Men jag är så spänd på innehållet att jag knappt kan vänta en sekund innan jag får öppna det!

Nu ska vi dricka en god kopp te! Inget ont om vattnet i Malmö, men te smakar absolut bäst hemma i Lund! (Kanske har att göra med att vi bor så nära vattentornet?)
Någon som vet?


Det här är min favoritperson att dricka te med.
Har ni någon som är extra bra på att få en kopp te
att förvandlas till 3 kannor?


12/17/2011

Födelsedag i dagarna tre!

Malmö
Igår var det dagen jag räknat ned till sedan mitten av oktober: den 16e December.
Min tjugoandra födelsedag! Åh, som jag älskar födelsedagar!
Jag blev väckt med morotstårta på sängen som Jesper bakat dagen innan i största hemlighet och på kvällen var vi hemma i Lund på middag med macarons och en underbar frukttårta efter maten!

Mitt födelsedagsfirande har varat i dagarna tre. Först den 15e, med kak-kalas, julmust och underbara människor, sedan själva dagen då födelsen tidigare ägt rum och idag hade Jesper en extra present inplanerad: en tur till Folkets Parks Terrarium!

Vi strosade runt bland giftormar, håriga spindlar, mindre håriga spindlar (Svarta Änkan) och sköldpaddor. Och när de skrämt upp oss till bristningsgränsen fick vi möta krokodilerna och sedan ville de att vi skulle gå in i aprummet där de hade fria apor i rummet, vilket jag genast sa: "hm" till, "vi kanske ska gå och kolla lite på papegojorna först..!" (jag ville inte riktigt ha en apa på axeln...)

Så vi mötte Douglas, självaste Pippi Långstrumps papegoja (ja, han lever och frodas fortfarande) och vi klickade på direkten genom att ha lite call and respond där inne bland fiskar och fyra söta wallabies!

Sedan gick vi tillbaka till aporna och det var nog dagens höjdpunkt!

Dvärg-silkesapor, flygande hundar och ödlor var lösa i rummet och vi fick se en liten show mellan två apor som lekbusade med varandra och for runt i hela rummet bakom glas medan gröna och orangea leguaner sömnigt tittade på.

Vilken födelsedag! Inte konstigt att jag älskar att fylla år!

Tack alla som gjorde min dag fantastisk!

Födelsedagsmys kvällen innan
Rulltårtspyramid!


Fantastiske underbaraste bästaste Jeppes morotstårta!

Frukttårta hemma i Lund!


Douglas med kompis... :P



Ena krokodilen
 
Apan är lös!!!
Sömnig leguan

Min kompis dvärg-silkesapan som först var jätterädd för mig med sedan blev jättenyfiken!


12/14/2011

Medmänsklighet är så vackert!

Malmö
Vilken respons mitt förra inlägg fick! Två par skor har vi redan samlat ihop och fler blir det i helgen! Om ni vill får ni gärna berätta om ni har skänkt lite värme så att vi, om ett tag, kan se hur många skor vi samlar in den här vintern!

Tack alla för er pepp och entusiasm! Det är så mycket lättare att göra något när man får så mycket hjälp av andra!



Det är trots allt en fikablogg, så mitt fikatips idag är: Blossas Äppelglögg med russin och tre avsnitt Ugly Betty.

Idag har jag suttit framför en dator hela dagen för att vid lunch upptäcka att man kan tillaga prinskorv i micron. Inte illa!

12/12/2011

Vill du ge dig själv årets bästa julklapp? Såklart du vill!

Malmö
Idag har jag varit inomhus hela dagen och visst är det kallt ute, det kände jag på Jeppes näsa när han kom hem på lunchen. Det är så skönt att vara inomhus när det är kallt ute. Härligt att vara varm och go med elementen på max. Och utomhus är det härligt att vara när man har sina varma vinterskor och sin tjocka vinterjacka. Varmt och skönt. Varmt och skönt.

För en vecka sedan fick jag vara vittne till något som fick mitt blod att koka och mitt hjärta att brista.

Bakgrundshistorian

Jag var på centralstationen och såg att en hemlös man satt utanför i kylan på en bänk.
Inne i värmen stod det två män med sin hund och pratade högt och tydligt om semesterplaner, bilar och annat skryt inför varandra.

Dörrarna öppnades och in kom den hemlöse mannen på mycket knaggliga ben och gick långsamt och skakigt i riktning mot kiosken som männen stod bredvid.
Den ene mannen uppfattade detta och båda tystnade medan mannen som stödde sig på ett paraply för att kunna ta sig fram kom ett steg närmare dem.

De båda männen synade den andre mannens slitna uppsyn och gick demonstrativt och ställde sig på andra sidan entrén som för att verkligen visa mannen att de inte ville ha något med honom att göra.
Detta var något som mannen i fråga förstod, vilket man såg på hans ansiktsuttryck.

Männen med hunden visade honom att han inte var värd någonting över huvud taget. De föraktade honom så mycket att de inte ens kunde ignorera honom. De männen fick mig att må illa.

Vi är alla människor. Vi är alla människor med samma värde. Vi är alla människor med olika öden. Men vi är ändå alla människor. Med samma värde!

Den där ilskan och förtvivlan jag kände fick mig att göra något som jag aldrig har gjort innan, och som jag nu uppmuntrar andra till att göra:
Jag gick ut till mannen, jag tog honom på axeln och pratade med honom. Bara pratade. Frågade om han ville ha en kopp te, vilket han artigt tackade nej till.

Där stod jag och frös i min vinterjacka och tänkte att han måste ju också frysa. Det var då jag såg vad han hade på fötterna. Den 5e december, ca 4 grader i luften hade han sandaler på fötterna.
Förfärad frågade jag om han inte frös, och han svarade att det funkade, för han hade ett par raggsockar på fötterna. Ett par raggsockar!

Fyra plusgrader är ju ganska hyfsat för december, så det kanske stämde att han faktiskt inte frös där i sina raggsockesandaler, men vad händer när temperaturen sjunker under nollstrecket och snön kommer, ännu värre, när slasken kommer!
Raggsockar i all ära, men de håller ju inte direkt vätan ute.

Alla förtjänar ett par torra och varma fötter. Alla förtjänar ett par skor.

Insamlingen

Därför startar jag nu en insamling. En insamling för skor till män, kvinnor och barn utan skor.
Jag vet att jag har avlagda skor hemma i garderoben hemma hos mina föräldrar och jag tänker ta dem till Uggleboden i Lund imorgon efter ett tips från en fantastisk man som sålde en Faktum Skåne till mig.

Jag vädjar nu till alla som läser min blogg! Rensa ut garderoben på skor som ni inte använt på 3 år och inte kommer att använda igen, eller skor som era barn vuxit ur eller ert gamla par som ni inte kommer använda för att ni köpte ett nytt par för en månad sen!
Ställ inte in dem i garderoben och vänta tre år innan ni slänger dem eller skänker bort dem eller säljer dem på tradera, för männen och kvinnorna behöver dem nu!
Det är nu det är som kallast, det är nu de behövs som mest!
Hade det inte varit skönt att få lite mer plats i garderoben där hemma? Hade det inte även känts bra att kunna skänka någon annan värme. Att veta att någon människa klarar vintern, tack vare dina gamla skor?

Jag går till Uggleboden imorgon eftermiddag. Om det är någon läsare som också vill ge någon varma och torra fötter i jul men som inte kan eller orkar, så kan jag hämta skorna och lämna in dem åt dig/er om ni finns i Malmö/Lund-området. Bara säg till så kommer jag förbi.
Om det här får gehör går jag även en runda i helgen!

Årets julklapp är inte matkassen! Årets julklapp är lyckan och glädjen i att hjälpa någon annan!
Vill du ge dig själv en julklapp i år?

Tack, tack för att du gör något fint för en människa, för samhället och för världen! Tack!


Ett par skor - något alla förtjänar.
Jag önskar att jag tänkt på det här innan jag sålde mina på tradera.
Jag hade mycket hellre gett dem till någon som inte kunde köpa ett par själv.
Skänk ett par skor till en hemlös och få glädjen av att hjälpa någon!


Mail: Sofiestrahl@gmail.com

12/10/2011

Julpyssel mitt i natten!

 Malmö






Ibland kommer man hem efter en underbar kväll med dansskorna på och så tempererar man lite choklad mitt i natten och doppar julgodis. Mitt i natten.
Åh så fint det blev!

12/09/2011

Mot Julefesten!

Malmö

Fake Mozartkulor och chokladtryffel i göringen!

Malmö
Jeppe och jag började julpyssla idag med Mozartkulor och när vi kände oss färdiga förbarmade jag mig över den stackars "misslyckade" tryffeln och fick ihop ett gäng hyfsat snygga chokladtryfflar.
Äta med ögonen i all ära, men choklad kommer alltid vara choklad och choklad är det godaste i världen.
Så det spelar faktiskt ingen roll att mina tryfflar inte blev klotrunda, för det är smaken som räknas ;)

Jesper sprang iväg till Musikhögskolans julmiddag nyss, så vår nougat/marsipan är ännu inte fyllfjädrade Mozartkugeln, men jag gör antingen det nu, eller imorgon. Vi får se.
Jag har fått många nya intryck idag, så min outtömliga energi har gått från 100 till 50 procent och egentligen hade jag velat krypa upp i soffan med en stor kopp Lundablandning och se fyra avsnitt Ugly Betty. Men istället ska jag på julfest, vilket också blir jättekul!







Inget kan stoppa mig!

Malmö
... och visst blev det en bättre dag idag! Efter regn kommer solsken, det finns fler dörrar att knacka på, och så vidare! Man kan alltid vända negativitet till positivitet genom möten, tankar, bakning, jazzstandards och leenden.

Idag hade varit en perfekt dag att baka chokladbiscotti! Får se om jag har ingredienserna hemma!




12/08/2011

När inget riktigt går som man tänkt

Malmö
När väckarklockan ringde den här morgonen borde jag ha stannat i sängen resten av dagen, det var en sådan dag idag där allt gick snett.

Toppen på isberget blev mina "misslyckade" tryfflar, som förvisso smakar okej men ser rent ut sagt förjävliga ut eftersom grädden började stormkoka vilket senare resulterade i att tryffelsmeten skar sig vilket i sig resulterade i att jag har ett lager stelnat fett över hela tryffeln. Merde.

Idag var inte den bästa dagen i mitt liv.
Imorgon är en ny dag!


Det lackar mot julpyssel!

Malmö
Idag har jag handlat choklad, grädde, saffran, marsipan och nougat! Idag börjar jag med tryfflarna, i helgen är det julpyssel inplanerat!


12/07/2011

Poor Man's Cookie Bars!

Malmö
Idag var jag i Lund på förberedelser inför fredag och stannade förbi hemma där pappa väntade med en rykande kopp te i dörren och sa "Let's bake Poor Man's Cookie Bars!"

Detta är en av mina absoluta favoritkakor! De här åt min pappa när han var liten grabb i Greensburg!
(Eftersom det är min pappas recept så blir det på engelska, med engelska mått, men tänk att en cup är ca 2,4 dl!)

Poor Man's Cookie Bars


1) Put oven on at 350-375F (ca 175 grader)
2) Put together in a small pot or pan:
½ cup margarine or butter
1 cup raisins or currents
½ cup water
Simmer covered for 5 minutes. Set aside.

3) Beat together:
1 cup sugar
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon spice (cinnamon, genger, allspice... accroding to taste)
1 egg

4) Add the raisin-mixture and 2 cups of flour alternately to the egg-mixture

5) Put in suitably sized pan.
Put in oven for about 20 minutes.

6) Enjoy (possibly with a very thin layer of American icing)
Jag tycker att de är bäst utan glasyr, men smaken är som baken!



12/06/2011

Ta mitt kort!

Malmö

Grattis på födelsedagen Micke!

Malmö



När man hittar en gammal bortglömd skatt!

Malmö
Jag har ju inte berättat! Jag har hittat en skatt! 

Jeppe och jag trotsade regnet i lördags och tog oss tvärs genom hela stan för att gå på Sopstationen, en loppis bakom Malmö Central som vi hört så mycket gott om!

Vi kom dit, och kanske var det för att vi var blöta in på skinnet på grund av regnet som vi inte blev lika positivt överraskade som vi hoppats på att bli, men lite spännande var det.

Höjdpunkten var när vi kom till böckerna och musiken.
Jag skummade raderna med böcker i hopp om att hitta något system bland raderna, vilket inte fanns alls. Så fastnade ögonen på en stor, tjock vit bok med texten: STORA KOKBOKEN

Jag tog ned den och började bläddra och blev helt fast. Det är från den jag tagit receptet på gräddkrämen till Prinsesstårtan och grundreceptet på marängerna.

Boken i sig är en skatt, men min skatt låg mitt i boken:




Gamla urklipp som den tidigare ägaren sparat, ett kuvert, ett avräkningskvitto med ett recept på drömmar på baksidan, daterat 1973 och en massa recept hon själv tyckt varit goda på små lappar instuckna lite här och var!
Det är den riktiga skatten!

12/05/2011

Earl Grey Maränger!

Malmö
Efter prinsesstårtebaket blev det två äggvitor över, och jag tänkte att det är ju ganska onödigt att slänga dem!

Så jag slog upp ett recept på maränger i min nya bok, altererade receptet och elvispade iväg!


Earl Grey Maränger

ca 30 stycken små maränger

2 äggvitor

3/4 dl Earl Grey Socker 
(Mortla två tepåsar Russian Earl Grey (Lipton) + två tsk socker och blanda ut med en dl socker)

Ugn: 100 grader
Vispa äggvitorna i en ren och torr bunke.
Vispa till ett lätt skum och tillsätt sockret i 3 - 4 omgångar med några minuters mellanrun.
Vispa oavbrutet tills massan håller formen! (Det är ganska länge..)

Klicka eller spritsa ut små maränger på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter (enligt boken) eller 2 timmar (enligt min ugn) eller tills marängerna lossnar från bakplåtspappret.





Earl Grey Deluxe på Facebook!

Malmö/Facebook
Nu har jag knepat och knåpat och fixat en Facebooksida till Earl Grey Deluxe!
Efter ännu mer knepande och knåpande lyckades jag till slut fixa en Like-button på bloggen också, så nu är det extra lätt att hitta dit!

Det är världens glädje att skriva för er, och vad kul att det är så många som hittat hit!


12/03/2011

Tårtkalas med Prinsesstårta!!

Malmö
Hurra för det hundrade inlägget på Earl Grey Deluxe!
Igår bakade jag min första prinsesstårta! Något sådant har jag aldrig försökt mig på tidigare, men åh så kul! Nu kommer jag att baka en massa tårtor framöver! Vilken tur att jag fyller år snart!
DÅ ska det bli en speciell tårta!

Prinsesstårtan fick stå i kylen över natten, jag har hört att den ska bli godare då, och nyss hade vi kalas här hemma i det lilla köket! Vilken tårta! Jag är så nöjd med den och mig själv och hela processen!
Jag verkligen älskar att baka! Vilka resultat man får fram, vilka små underverk man får tillverka!

Här får ni mitt recept på prinsesstårta! Hoppas ni prövar den hemma också!



Prinsesstårta

10 bitar

Tårtbotten från affären

Gräddkräm:
3 dl tunn grädde (1,5 dl vispgrädde + 1,5 dl mjölk)

2 äggulor

1 msk socker

2 tsk potatismjöl

2 gelatinblad, vattenlagda


2 dl vispgrädde, vispad

3 tsk vaniljsocker (3 krm vaniljarom)


Drottningsylt

Garnering:
Ett grönt marsipanlock från affären

Florsocker

Gör gräddkrämen:

Blanda tunn grädde med gulor, socker och potatismjöl till krämen.

Låt krämen sjuda tills den tjocknar.

Tillsätt gelatinet.

Jeppe hjälpte mig när jag ville fota! Tack <3

Låt krämen kallna men inte stelna.
Vispa grädden med vaniljsockret/vaniljaromen.


Blanda ner den vispade grädden och låt krämen stadga sig.



Lägg sylt på det understa lagret,


gräddkrämen på mittersta lagret


och vispad grädde överst. Bred även lite grädde runt kanten.


Rulla ut det färdigköpta marsipanlocket och snitta det lite i kanterna.


Täck tårtan med locket och tryck till marsipanen runt kanterna för att jämna till den.
Sikta florsocker över tårtan!









Hurra! Hurra! Hurra!
Vi får se vilken tårta det blir till inlägg 200! ;)